Dobro je znati

Povijest zaručničkog prstena, kakav prsten odabrati te kako ga pokloniti najdražoj osobi? Mi Vas savjetujemo ...

Kako izabrati zaručnički prsten?
Povijest zaručničkog prstena?
Što iskazuje zaručnički prsten?
Kada u potragu za prstenom?
Kako predati prsten najdražoj osobi?
Od skice do gotovog predmeta?

 

Kako izabrati zaručnički prsten?
Ukoliko počnete razmišljati o zaručničkom prstenu tri dana prije nego ste ga mislili uručiti svojoj odabranici u velikim ste problemima .Najbolje bi bilo da si uzmete malo više vremena za taj pothvat.

Naš savjet je da u zajedničkoj, neformalnoj, šetnji gradom , tu i tamo uđete u poneku zlatarnicu i vidite u kojem se smjeru kreće ukus vaše drage. Da li su to predmeti krupnijih dimenzija i bogatiji ili su pak nježnije građe i decentniji. Dominira li više sitnijih, zgusnutih kamenčića na užem prostoru ili jedan, ali konkretan i krupniji. U svakom slučaju bitno je da zapamtite osnovne smjernice koje se sviđaju vašoj odabranici.                  Kad saznate osnovne značajke, uputite se do kvalitetnog zlatara, po mogućnosti po preporuci. Svakako odaberite zlatara koji izrađuje predmete ručnim radom kako bi mogao ispuniti sve vaše zahtjeve .

Druga mogućnost je da promotrite njen postojeći nakit i pokušate u zlatarnicama naći prsten sličnog stila. Iako postoji šansa da pogriješite u odabiru, bit će vidljivo da ste o odabiru prstena razmišljali, a niste samo ušli u prvu radnju i kupili prsten odgovarajućeg cjenovnog razreda.
Možete i preko interneta, upisujući pojam engagement rings, pogledati ponudu koju nude renomirane svjetske tvrtke koje se bave izradom prstenja.
Ukoliko smatrate da ste sposobni dati svojoj odabranici nešto više i istinski se potruditi oko izbora, detaljno pročitatajte naš portal koji obiluje informacijama o vama interesantnoj tematici. Uspjeh je zajamčen.

Povijest zaručničkog prstenja
Čitajući o povijesti zaručničkog prstenja svakako ćemo naići na više mitova nego  stvarnih događaja i činjenica. Svugdje ćete čuti kako je zaručnički prsten simbol ljubavi, zajedništva i vječnosti. Ali kada i gdje je sve počelo? Najnoviji sačuvani zapisi govore da je Archduke Maximillian započeo trend poklanjanja dijamantnih prstena među bogatim i kraljevskim krugovima poklonivši Mary of Burgundy takav prsten 1477. god.
Ali što je bilo prije te 1477. godine ? Jesu li postojali dijamantni prsteni i ako jesu gdje su nabavljali dijamante ?

Prapovijest
Prapovijesni čovjek vezao je svoju buduću suprugu za ruku i nogu oko sebe kako ne bi mogla pobjeći. To, naravno, nije bio zločin, već način iskazivanja ljubavi i najvećeg poštovanja. Vremenom, kada bi se pokazalo da mladenka ne želi pobjeći, odvezali bi joj noge  i ruke te joj vezali vrpcu oko prsta da bi se vidjelo da je u vezi. Naravno, to je samo jedna od zanimljivih teorija!!!

Srednji vijek
Kao najtvrđi mineral na svijetu, dijamant simbolizira neraskidivu zajednicu muškarca i žene. Tako je postao uobičajeni kamen za zaručničko prstenje u bogatim krugovima i  kraljevskim obiteljima.

18 . stoljeće
Nakon otkrića nalazišta u Brazilu dijamanti postaju dostupniji širem krugu ljudi i samim time uobičajeni poklon u bogatim obiteljima.

Značenje zaručničkog prstenja
Zaručnički prsten nije samo komad nakita, već predmet s višestrukom ulogom. Njime iskazujemo ljubav i vjernost osobi kojoj smo ga poklonili, trajnost, beskonačnost.
Kao simbol trajne ljubavi, zaručnički prsten treba sadržavati vrhunske karakteristike.
Trajnost veze najbolje će istaknuti dijamant ugrađen u ručno izrađeni prsten. Iskra koja sjaji iz kamena najjasnije će dočarati žar koji je prisutan u ljubavi između dvoje ljudi.
Osnovni oblik prstena, gledan sa strane, je kružnica koja nas pak asocira na beskonačnost i krilatica ¨dok ih smrt ne rastavi¨ tu dolazi do punog izražaja .
U tradicionalnom načinu gledanja na taj čin, on ima puno veće značenje, te karakterizira ozbiljan početak zajedničkog života dvoje ljudi.

Kada u potragu za prstenom ?
Odluku morate donijeti onda kada vidite da je situacija potpuno zrela. U protivnom možete doživjeti razočaranje koje zna biti bolno. Što to znači?
Naš prvobitan odgovor je: krenite na vrijeme. Zašto? Kad stvari sazriju u glavi vjerojatno ćete izabrati neki datum ili prigodu povodom kojeg ćete ga predati.
Naravno, odvojite vrijeme i savjetujte se s prijateljima koji su sve to prošli. Raspitajte se o ukusu voljene osobe kod njenih najbližih prijateljica. Ne zaboravite da i za odabir željenog modela te njegovu izradu treba vremena.
Kako ne biste puno lutali detaljno proučite naš portal i vjerujemo da ćete se uz savjete naših stručnjaka lakše odlučiti za pravi model, koji će oduševiti odabranicu vašeg srca. Sretno !

Kako predati prsten najdražoj osobi?
Čin koji je vrlo osjetljiv i može puno govoriti o vama, onome što osjećate, o vašoj vezi i budućem životu. Upotrijebite maštu i budite kreativni.
Prsten treba biti uručen prije svega dostojanstveno i s puno ljubavi. Sam čin će biti upečatljivi ukoliko ga napravite kao iznenađenje.
Taj trenutak bi trebao ostati u pamćenju cijeli život pa se nemojte dovesti u situaciju da prsten predate onako, usput, kao neki običan poklon. U filmovima i knjigama možete naići na stvarno raznolike primjere prosidbi pa ćemo vama prepustiti odabir. No za one koji su ostali bez ideja evo nekoliko primjera:

Primjer 1. Pripremite večeru kod kuće, sami te uz zapaljene svijeće predajte pomno izabran zaručnićki prsten. Možete ga staviti u ubrus, buketić cvijeća koje ona posebno voli, aranžirti u desertu (pazite da ga ne proguta!) ….

Primjer 2. Ukoliko niste vični kuhanju, sličan ćete učinak dobiti ukoliko je odvedete u neki ekskluzivni restoran  na romantičnu večeru. Prsten možete predati uz kratki govor otvorivši kutijicu na stolu. Ili, u dogovoru s konobarom, zaprosite odabranicu svog srca kad na stol stigne desert u kojem je sakriven prsten.

Primjer 3. S obzirom na to da je prosidba vrlo svečani trenutak razmislite o romantičnom vikendu na moru ili u gorju, ovisno o sklonostima i godišnjem dobu.  Bitno je maknuti se od svakodnevice. Predali ga prilikom romantične šetnje rivom ili nakon što ste osvojili planirani planinski vrhunac, nećete pogriješiti

Primjer 4. Postoji li romantičniji i opjevaniji grad od Venecije ? Na jednom od mostova, na Trgu svetog Marka, tijekom vožnje gondolom…. Mogućnosti je na pretek.

Primjer 5. Ukoliko ste se već prije odlučili na zajednički život, možete svojoj odabranici prirediti najljepše buđenje. Sunce lagano izlazi, njegove zrake padaju na krevet i to baš na mjesto gdje se nalazi otvorena kutijica  s prstenom kroz čiji se dijamant lome sunčeve zrake. Uto ulazite vi s doručkom i ružom na pladnju….

Od skice do gotovog predmeta
Iako u zlatarnicama možete naći zaista veliku ponudu zaručničkog prstenja, često ni to nije dovoljno. Želite nešto novo, drugačije, jedinstveno.
Tada treba pronaći majstora zlatara u punom smislu te riječi. Majstora koji je istovremeno zlatar, dizajner i dobar crtač. Kada ga pronađete, a to nije lak zadatak, na pola ste puta do vašeg savršenog prstena.
Počnite s dogovorima : prva stepenica je izrada skica prema vašim idejama. Potrudite se da skice budu iz više kuteva kako bi većinu nedoumica riješili već sada, prije početka izrade.
Tek kad budete u potpunostizadovoljni skicom majstor će krenuti s radom. Prva faza izrade jest ugrubo izrađen prsten s osnovnim konturama sa skice. Ta grubo izrađena verzija podložna je različitim korekcijama. Sljedeća faza su detalji. Moramo naglasiti da je preporuka biti u što češćem kontaktu s majstorom te da svaki prelazak u sljedeću fazu prespavate.
U završnoj fazi bira se površinska obrada, montira se kamen te slijede dogovori oko eventualnog graviranja posvete.

Najvažniji, posljednji korak je na vama : predaja prstenja. No taj dio pročitajte u rubrici « Kako predati prsten odabranici ».

ZLATAR SAVJETUJE
Oblik prstena
Površinske obrade na prstenu
Boja zlata
Zašto prsten od bijelog zlata požuti

Oblik prstena
Zaručnički prsten bi, slijedimo li tradiciju, trebao biti jednostavna forma, soliter, prsten koji se sastoji od ringa i sjedišta kamena koje se uzdiže iznad ringa. No i ta je tradicija, kao i mnoge druge, promijenjena te zaručničko prstenje dolazi u najrazličitijim oblicima. Kako bi vam olakšali nabrojit ćemo osnovne oblike uz ilustracije :

Sjedišta kamena: običan fasung, dupli fasung, dupli fasung sa luftom, sa četri krape, sa šest krapa, s osam krapa, četvrtasti , navette, srce, baquett, na korne, razne varijacije kamena u zraku pričvrščenih samo u dvije točke…
Ringovi (šinje):tučena šinja, niski oval, visoki oval, flah, razne varijacije s ugrađenim kamenjem, u dva nivoa, trokutasti …
Usvakom slučaju izbor je velik, s napomenom da svaki model ima i svoje podmodele.
Na debljini ringa ne bi trebali previše štedjeti, jer se ovaj prsten ipak nosi godinama, bolje rečeno cijeli život.
Kao zaručnički prsten, kupuju se i modeli koji imaju kamene položene skroz ukrug. Poprilično su skupi te si ih ne može svatko priuštiti, ali se mora priznati da su zaista atraktivni.

Površinske obrade na prstenu
Najčešće se zaručnički prsten polira do visokog sjaja, bez obzira na boju zlata. Tako mu osiguravamo dugovječnost. No neke modele, posebno one s većom površinom šinje, možemo tretirati nekim drugim oblikom površinske obrade. Pjeskarenje, matiranje, dijamantiranje, šrafiranje, iskucavanje i sl. Takvom obradom posebno ističemo kamen. No lošija strana je da se većina tih obrada relativno brzo skida, te prsten nakon toga izgleda dosta neuredno. Naravno svaka se obrada može obnoviti, ali se time skida određena količina materijala.

Boja zlata
Pri odabiru boje zlata treba paziti koje boje je nakit koji nosi vaša odabranica, da bi ga mogla uskladiti sa zaručničkim prstenom. No ne morate se ni time previše opterećivati jer je to poseban prsten, jedinstveni, onaj koji se nosi zauvijek i ne mora nužno biti usklađen sa ostalim nakitom koji podliježe trenutnim modnim trendovima.
Pošto je na zaručničkom prstenu uglavnom ugrađen dijamant ili njegova replika cirkon, naša će preporuka uvijek biti bijelo zlato. Na taj se način prsten gotovo stopi sa kamenom, a i kamen izgleda veći .
Naravno ukoliko draga inzistira na žutom zlatu, nećete pogriješiti, no i u tom slučaju imamo rezervnu opciju. Ring prstena izradimo u žutom zlatu, a fasung (sjedište kamena) u bijelom, te tako uskladimo sve želje .
Za one koji pak vole odmak od klasike i tradicije moramo napomenuti da se posljednjih godina često radi sa crvenim zlatom ili kombinacijom crvenog i bijelog zlata, što predstavlja pravo osvježenje u klasičnoj paleti prstenja koja se nude na tržištu.

Zašto prsten od bijelog zlata požuti
U posljednje vrijeme sve češće viđamo nakit od bijelog zlata koji nakon nekog vremena požuti. Naravno, prvo se zapitamo je li taj prsten uopće od zlata. No nema bojazni. Tehnologija obrade nakita se mijenja, a shodno s time mijenjaju se i boje legure i njihov sastav. Nešto zbog usklađenja sa zakonskom regulativom, a nešto i zbog lakše i brže izrade nakita.
Naime u nekim zlatarnicama i dalje rade na tradicionalan način, pa visoki sjaj na predmetu postižu mehaničkim obradama to jest šmirglanjem te poliranjem u najmanje pet stupnjeva , dok, s druge strane, industrijski predmeti nakon određenog nivoa obrade bivaju dodatno pozlaćeni slojem materijala koji se zove rodij. Takvu završnu obradu zovemo rodiniranje.
Predmet koji je rodiniran izgleda besprijekorno i ima nijansu koja je puno bijelija od prirodne boje zlata dobivene poliranjem. No postiji i druga strana tog besprijekornog sjaj ; taj se sloj pozlate relativno brzo briše, otprilike u roku od godine dana, te prsten počinje poprimati lagano žućkastu nijansu.
Naše stručno mišljenje jest da se bolje prikloniti opciji završne obrade koja ne uključuje pozlaćivanje da bi se dobio završni sjaj predmeta.